Honden en Katten

Offerte: Zodra wij weten naar welke bestemming uw huisdier gaat en hoe groot uw huisdier is, kunnen wij een passende offerte voor u opstellen. Hierin zullen alle vluchtmogelijkheden en kosten beschreven worden. Wij kunnen ook goedgekeurde transportkennels leveren. Dit zijn koop-kennels en mag u dus houden op bestemming. Voor het maken van de offerte is het heel belangrijk om de afmetingen van het huisdier te weten. Het dier mag niet in een te kleine kennel maar ook zeker niet in een te grote. Meer informatie over hoe u het beste uw dier kunt opmeten vindt u onder “transportboxen” op deze site.

Indekoffer-300x199Boeking: Indien u akkoord gaat met de offerte kunt u het meegestuurde boekingsformulier invullen en retour sturen. Hiermee geeft u VCK de opdracht om de dieren bij een luchtvaartmaatschappij te boeken. Twee weken voor vertrek kunnen wij de boeking maken aangezien de luchtvaartmaatschappij dan pas hun vluchten “open zetten” voor vracht. Zodra wij de bevestiging van de luchtvaartmaatschappij hebben ontvangen, ontvangt u van ons de boekingsbevestiging met daarin een overzicht van alle informatie over “uw zending”, inclusief een routebeschrijving naar het VCK-pand op Schiphol – Rijk.

Aanlevering: Luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende aanlevertijden maar gemiddeld dienen de huisdieren vier tot vijf uur vóór vertrek bij VCK aanwezig zijn. Dit heeft te maken met het opmaken van diverse documenten waaronder de “vrachtbrief” en douane-documenten. Vier uur vóór vertrek zullen wij de dieren aanleveren bij de luchtvaartmaatschappij. De maatschappijen hebben veel tijd nodig om alle vracht aan boord te manifesteren en sluiten de vlucht vier uur vóór vertrek. Het is dus uiterst belangrijk om de dieren op tijd aan te leveren. Wij kunnen uw huisdieren bij u thuis ophalen, uiteraard is het ook mogelijk om zelf de dieren bij ons aan te leveren.

Voorbereidingen: Wij raden u aan om 12 uur vóór vertrek uw huisdier geen eten meer te geven. Dit om 2 redenen: het schoon houden van de kennel en vanwege de misselijkheid. Dieren kunnen misselijk worden door de bewegingen van het vliegtuig in combinatie met de hoogte. Uiteraard mag er wel water gegeven worden. U moet er van uitgaan dat uw huisdier niet meer wordt uitgelaten binnen de 4 uur dat het dier staat te wachten op de vlucht, met uitzondering van de KLM. Het is dan ook aan te raden om voor de aanlevering de hond goed uit te laten.   Voordat u uw huisdieren kan verzenden moeten zij aan een aantal voorwaarden voldoen: A-     Zij moeten in het bezit zijn van een paspoort B-     Zij moeten een chip hebben of een tatoeëring C-     Voor bijna alle bestemmingen moeten zij ingeënt zijn tegen hondsdolheid D-     Voor bijna alle bestemmingen geldt een gezondheidscertificaat binnen één week voor vertrek

Reizen binnen de EU: Alle honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland. Het EU-paspoort wordt uitgegeven door uw dierenarts. Alle honden, katten en fretten moeten zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Dit kan uw dierenarts doen. Deze is ook gemachtigd een aantekening van de vaccinatie te maken in het EU-paspoort. Eigenaren zijn verplicht een identificatie, (chip of tatoeage), bij hun dier te laten aanbrengen; Per 1 januari 2012 zijn de invoereisen voor het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zweden versoepeld. Er is geen verplichte bloedtest meer nodig voor honden, katten en fretten.  De nieuwe invoereisen staan vermeld in het Pet Travel Scheme en kunt u vinden op www.defra.gov.uk

Australië: Hieronder vindt u informatie over de voorwaarden voor het vervoeren van huisdieren naar Australië. De regels zijn vastgelegd door AQIS (Australian Quarantine and Inspection Services).

Voor het invoeren van uw huisdier naar Australië worden strenge eisen gesteld. Het enige quarantaine station in Australie is in Melbourne dus uw huisdier zal dan ook naar Melbourne moeten vliegen. Tevens zullen bloedtesten moeten worden afgenomen en de voorbereiding daarvan begint minimaal 210 dagen (=7 maanden) voor vertrek. Het begint met inenten tegen rabiës. Minimaal 30 dagen daarna volgt een bloedtest (rabiës). De dag van de bloedtest is bepalend voor de datum waarop uw huisdier Australië in mag, dit is namelijk 180 dagen na de bloedtest. Zodra er een goede uitslag is zal dit gelegaliseerd moeten worden bij de nVWA in Utrecht. Hier ontvangt u een RNATT formulier. Hiermee kunt u een importvergunning online aanvragen bij de Aqis:

 Bij het verkrijgen van een importvergunning ontvangt u ook een leeg gezondheidscertificaat. Het certificaat vermeldt alle testen die binnen 45 en 21 dagen voor vertrek gedaan moeten worden. Als alle testen goed zijn, moet uw dierenarts dit certificaat  invullen en gaat u daarna met alle documentatie naar de nVWA (tel: 088-223 2100 optie 1 in Utrecht) om alles te laten legaliseren.

Op de dag van vertrek bent u in het bezit van het volgende:

Gelegaliseerd door nVWA:

  • paspoort (chipnummer en datum van plaatsing moet vermeld zijn)
  • importvergunning
  • compleet ingevuld gezondheidscertificaat
  • alle testuitslagen

En verder een quarantaine plaats voor 10 dagen in Melbourne. VCK kan ook het transport regelen vanaf Melbourne naar een andere bestemming binnen Australië.